ALS Genel Bilgiler
Yazılı Sınavda adaylara, ilköğretim düzeyinde, sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanacaktır.
Yazılı Sınav sonuçları, en yüksek puan alan adaydan başlanarak genel başarı sırasına konulacak ve değerlendirme sonucunda çağrılacak aday sayısına bağlı olarak bir baraj puan belirlenecektir.
Yazılı Sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar, sınavın 2. aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır. Sınavın 2. aşaması şu alt aşamalardan oluşmaktadır:
a) Ön Sağlık Muayenesi
b) Bedeni Yetenek Sınavı
c) Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)
d) Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)
e) Mülakat
f) Sağlık Muayenesi
Askeri Liseleri kazanan adaylar, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları için ayrı ayrı belirlenecektir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Askeri Liselerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına belirlenen adaylar, Deniz Lisesi Heybeliada/ISTANBUL’da, Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına ise, saptanan kontenjanlar çerçevesinde, Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı Askeri Liselerde öğrenim görme hakkını elde edeceklerdir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına Askeri Liselere alınacak öğrenciler mezuniyetlerinde Kara Harp Okuluna, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına Deniz Lisesine alınacak öğrenciler mezuniyetlerinde Deniz Harp Okuluna gönderileceklerdir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Askeri Liseler Sınavını kazanan adaylar ise Askeri Liselerden mezun olduklarında uçuş muayenelerine tabi tutulacaklar, başarılı olanlardan kontenjan kadarı Hava Harp Okuluna, diğer adaylar ise Kara Harp Okulu veya Deniz Harp Okuluna gönderileceklerdir.
Başvuru sırasında adayların ve velilerin bu koşula mutlak surette dikkat etmeleri gerekmektedir. Bando Astsubay Hazırlama Okulunu kazanan adaylar ANKARA’da öğrenim göreceklerdir. Bu okuldan mezun olanlar Bando Astsubay Meslek Yüksekokuluna gönderilecektir.
Başvuru sırasında adayların ve velilerin bu koşula mutlak surette dikkat etmeleri gerekmektedir. Bando Astsubay Hazırlama Okulunu kazanan adaylar ANKARA’da öğrenim göreceklerdir. Bu okuldan mezun olanlar Bando Astsubay Meslek Yüksekokuluna gönderilecektir.
ALS Başvuru Koşulları
Durumları aşağıdaki maddelere uyanlar Yazılı Sınav için başvurabilirler.
a) Erkek ve Türk vatandaşı olmak,
b) Evli, dul, nişanlı olmamak, bir kadınla nikahsız, birlikte yaşamamak,
c) Kendisi ve aile bireyleri kusursuz ahlak ve karakter sahibi olmak,
ç) Tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya karışmamış olmak,
d) Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak,
e) Yapılacak özel güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,
f) Okul idaresine karşı öğrencinin sorumluluğunu üstüne alacak bir veli göstermek (Veli, baba, anne veya mahkemece tayin edilmiş bir şahıs olabilir.),
g) T.S.K. Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin Askeri Okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak, vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düz taban olmamak), duymasında en ufak bir kusur bulunmamak, her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak, lazer ameliyatlısı olmamak, kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak, yapılacak diğer muayenelerden sağlık raporu almak,
h) En fazla 16 yaşında (1991 doğumlu) olmak,
ı) En az 13 yaşında (1994 doğumlu) olmak,
i) Türkçe.yi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak),
j) Yapılacak ön sağlık muayenesinde, yaş, boy (ayakkabısız) ve kilo aşağıda belirtilen sınırlar içinde bulunmak,
k) Halen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarının, 8. sınıfında okuyor olmak ve 2007 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmak (Lise sınıflarında (hazırlık dahil) öğrenim görenlerin başvurusu geçersizdir.),
l) Yurtdışındaki okul mezunları için (Bu durumdaki adayların da 2007 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmaları gerekmektedir.) bu okulların bir mesleğe yönelik olmadığını ve ilköğretim okullarıyla denkliğini belirten, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış belgeye sahip olmak (Bu belge yazılı sınav sonucunda ilgili Kuvvet Komutanlıkları tarafından belirlenecek baraj puanı aşıldığı takdirde 2. aşamaya gelirken getirilecektir.),
m) Okul bitirme derecesi (son beş yılın ortalaması) Askeri liseler için en az 3,50, Bando Astsubay
Hazırlama Okulu için en az 3,00 olmak.
ÖSYM tarafından yapılacak Yazılı Sınav sırasında henüz mezuniyet sonuçları belli olmamış olacağından "k" ve "m" maddelerinin kontrolü yapılmayacaktır. Ancak, Yazılı Sınavı kazanarak, diğer seçim aşamalarına çağrılan adaylardan istenecek belgelerle birlikte, bu maddelerde belirtilen koşulları sağlayıp sağlamadıkları diploma veya bitirme derecesini de gösteren onaylı mezuniyet belgesinden kontrol edilecektir. Bu koşulları sağlayamadığı belirlenen adaylar, seçim aşamalarına alınmayacak ve tüm haklarını kaybedeceklerdir. Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu durumdan doğabilecek hiçbir haktan yararlanamazlar.
ALS Sınavının Kapsamı (İçeriği)
Sınavda uygulanacak test, ilköğretim düzeyinde olacaktır. Bu testte;
Sözel Bölüm; Türkçe (30) ve Sosyal Bilimler (****** İlkeleri ve İnkılap Tarihi (7), Milli Tarih (4), Milli Coğrafya (4)) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,
Sayısal Bölüm; Matematik (30) ve Fen Bilimleri (25) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.
Bu sınavla adayların, sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Test soruları ilköğretim okulu öğrencilerinin cevaplayabilecekleri düzeyde olacaktır.
Testin cevaplama süresi 120 dakikadır (2 saat).
ALS Puan Hesaplama
Adayların başarı değerlendirmesi, yazılı sınav sonucunda aldığı ALS Puanı ile 2. seçim aşamasında bedeni yetenek, mülakat ve Hv.K.K.lığı adına alınacak öğrenciler için psikoteknik test sonuçlarına göre hesaplanacak performans puanlarına göre yapılır.
Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları performans puanlaması;
(yazılı sınav notu * 0,70)+ (bedeni yeterlilik notu * 0,15) + (mülakat notu *0,15) formülü kullanılarak hesaplanır.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı performans puanlaması;
(yazılı sınav notu * 0,70) + (bedeni yeterlilik notu * 0,15) + (mülakat notu * 0,15) + (psikoteknik notu * 0,20) formülü kullanılarak hesaplanır.
Adaylar, performans puanlarına göre sıralanır. Asil ve yedek listeler Kuvvet Komutanlıklarının kontenjanlarına göre oluşturulur.
__________________